Pizza doskonała, czyli jaka?

Wszyscy kochamy pizze. Spieramy się o to, czy powinna być na grubym, czy cienkim cieście albo, czy pizza hawajska to hit, czy profanacja. Cudowne, chrupiące lub miękkie cisto, aromatyczny sos pomidorowy, ciągnący się ser mozzarella i zioła, to właśnie pizza. Chorzów, Neapol, Warszawa czy Nowy York, wszędzie jest królową street food czy eleganckich restauracji.

Pizza dla każdego

O fenomenie popularności pizzy decyduje jej niezwykła wręcz uniwersalność, dzięki czemu możemy ją dostosować nie tylko do swoich kulinarnych gustów, ale także potrzeb organizmu (na przykład wypiekając doskonałą pizzę bezglutenową). Klasyczna, włoska pizza to cienkie, chrupiące ciasto z sosem pomidorowym, ziołami i mozzarellą, czyli pochodząca z Neapolu margherita, stanowiąca podstawą wszelkich innych kombinacji. Włosi unikają pizzy z większą ilością niż trzy dodatki. Zupełnie innego stylu nabrała pizza przywieziona przez włoskich imigrantów do Stanów Zjednoczonych. Pod wpływem amerykańskich gustów pizza puchła i znana nam obecnie wersja amerykańska to wysokie, puszyste, drożdżowe ciasto. Także dodatki zaczęły pojawiać się na niej w większej ilości, dochodząc nawet do kilkunastu.

Na zakwasie, czy na drożdżach?

Obecnie zwykle pizzę podaje się na cieście drożdżowym. Klasyczna pizza u zarania swego powstania, jeszcze w starożytnej Grecji i Rzymie (w formie foccaci) była sporządzana na zakwasie. Pizza na zakwasie uważana jest za zdrowszą i znacznie lepiej strawna niż drożdżowa. Różni się także znacznie smakiem, bardziej przypominając ciasto chlebowe, bez charakterystycznego drożdżowego posmaku. Oczywiście zakwas, o ile nie kupimy gotowego, to sporo pracy i kilka dni leżakowania i dojrzewania. Jednak warto spróbować zmierzyć się z zadaniem przygotowania domowej pizzy na zakwasie.

Fusion i pizza

Klasyczna pizza? Chorzów, Rzym czy Nowy York, pizzaiolo prześcigają się, żeby wymyśleć coś oryginalnego, aby ich pizza wyróżniała się w tak ogromnej konkurencji, jaka panuje wśród pizzerii. Do popularnych pomysłów należy oryginalny kształt ciasta (klasyczna to placek lub pieróg calzone), czy barwienie ciasta, np. na czarno aktywnym węglem.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/chorzow

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Znajdź nas na Facebook’u!

Zobacz: